FRANCESCMONTOSA+ARCHITECTS

“All that we see or seem is but a dream within a dream.”   Edgar Allan Poe

Dreams are complex and infinite.
The only fact we can assert is that all dreams, are human emotional manifestations, whether  during sleep or wakefulness.

The Dream Pavilion is a space intended to be experienced by the senses; it aspires to enhance society´s collective spirit.

Surrounded by the natural environment of the Museum Gardens, the pavilion is conceived as an ethereal space that is in harmony with its surrounding environment  revealing  a fluid and ever-changing vision as visitors approach from all directions.

The pavilion Infinite shape is evokative of limitlessness, unpredictability and eternity reminding us that: All that we see or seem is but a dream within a dream.

Permeable like a cloud, the interior space aims to absorb visitors and create new sensorial perceptions. The boundaries between inside and outside are blurred, the floors seamlessly blend into the walls and roof, challenging spatial dimensions.

Light, shadows, breeze and views are filtered through the pavilion skin altering our perception of exterior conditions to create a unique atmosphere.

This new understanding of what surrounds us is meant to open our minds to the possibility of exploring the area that lies between a collective reality and the subjective perspective, allowing for deeper dreams as individual humans to be fully experienced.

The form of the pavilion is based on a simple geometric manipulation of the Leminiscate, the mathematical symbol for Infinity.

The project consists of a continuous aluminum profile that follows a three-dimensional path in the space and is reinforced by PVC membranes creating a rigid and self-supporting lightweight structure measuring 4m high and 50 sqm in area. 

The pavilion elements have been designed using precise digital tools, to be manufactured in workshops, then easily transported and assembled on site.

Year
2013

Category
Culture

Status
Competition

Location
Museum Gardens, Bethnal Green, London 

Design Team
Francesc Montosa & Ramon Bernabe

Renderings
Pol Lupon, Francesc Montosa

Recognitions
Honorable Mention

Competition link


“All that we see or seem is but a dream within a dream.”   Edgar Allan Poe

Dreams are complex and infinite.
The only fact we can assert is that all dreams, are human emotional manifestations, whether  during sleep or wakefulness.

The Dream Pavilion is a space intended to be experienced by the senses; it aspires to enhance society´s collective spirit.

Surrounded by the natural environment of the Museum Gardens, the pavilion is conceived as an ethereal space that is in harmony with its surrounding environment  revealing  a fluid and ever-changing vision as visitors approach from all directions.

The pavilion Infinite shape is evokative of limitlessness, unpredictability and eternity reminding us that: All that we see or seem is but a dream within a dream.

Permeable like a cloud, the interior space aims to absorb visitors and create new sensorial perceptions. The boundaries between inside and outside are blurred, the floors seamlessly blend into the walls and roof, challenging spatial dimensions.

Light, shadows, breeze and views are filtered through the pavilion skin altering our perception of exterior conditions to create a unique atmosphere.

This new understanding of what surrounds us is meant to open our minds to the possibility of exploring the area that lies between a collective reality and the subjective perspective, allowing for deeper dreams as individual humans to be fully experienced. 

The form of the pavilion is based on a simple geometric manipulation of the Leminiscate, the mathematical symbol for Infinity. 

The project consists of a continuous aluminum profile that follows a three-dimensional path in the space and is reinforced by PVC membranes creating a rigid and self-supporting lightweight structure measuring 4m high and 50 sqm in area.  

The pavilion elements have been designed using precise digital tools, to be manufactured in workshops, then easily transported and assembled on site.

Year
2013

Category
Culture

Status
Competition

Location
Museum Gardens, Bethnal Green, London 

Design Team
Francesc Montosa & Ramon Bernabe

Renderings
Pol Lupon, Francesc Montosa

Recognitions
Honorable mention

Competition link