FRANCESCMONTOSA+ARCHITECTS

The masterplan for Gushan Central Primary School explores how to create an efficient transit model compatible with a comfortable environment to act as a trigger for the future expansion of the city towards the north. It contemplates new political, cultural educational and sports facilities for the city.

The brief for the primary school demands a flexible building to respond the dual needs of students and the community in a cost effective way, with a range of services and systems able to expand and adapt to future changes.

The scheme is based on a modular grid of repetitive components. Buildings and gardens are arranged along these corridors creating an alternance of solids and voids to provide natural lighting and ventilation.
 
The different school circulations are arranged in two axis. The main north-south axis provides an efficient movement of people at peak times from the entrance up to the classrooms while  an east to west axis connect secondary trajectories between different facilities, thus helping to recognize and position oneself in this chess ground.

The classrooms blocks follow a sequence of indoor and outdoor spaces providing different stimulating spaces for the students. 

Each block contains three floors of classroom oriented to north, with a buffer space for communal activities in the middle oriented to the south and open to its own patio.

Year
2010

Category
Academic

Status
Discontinued

Location
Gushanshen, Jiangsu province, China

Land area
58,900 sqm

GFA
32,600 sqm

Firm Of The Record
Shanghai Tongji University

Team
Chengyu Sun, Zichuan Guo, Francesc Montosa, Manuel Sotomayor

The masterplan for Gushan Central Primary School explores how to create an efficient transit model compatible with a comfortable environment to act as a trigger for the future expansion of the city towards the north. It contemplates new political, cultural educational and sports facilities for the city.

The brief for the primary school demands a flexible building to respond the dual needs of students and the community in a cost effective way, with a range of services and systems able to expand and adapt to future changes.

The scheme is based on a modular grid of repetitive components. Buildings and gardens are arranged along these corridors creating an alternance of solids and voids to provide natural lighting and ventilation.
 
The different school circulations are arranged in two axis. The main north-south axis provides an efficient movement of people at peak times from the entrance up to the classrooms while an east to west axis connect secondary trajectories between different facilities, thus helping to recognize and position oneself in this chess ground.

The classrooms blocks follow a sequence of indoor and outdoor spaces providing different stimulating spaces for the students where the activities can be extended. 

Each block contains three floors of classroom oriented to north, with a buffer space for communal activities in the middle oriented to the south and open to its own patio.

Year
2010

Category
Academic

Status
Preliminary design

Location
Gushanshen, Jiangsu province, China

Land area
58,900 sqm

GFA
32,600 sqm

Firm Of The Record
Shanghai Tongji University

Team
Chengyu Sun, Zichuan Guo, Francesc Montosa, Manuel Sotomayor