FRANCESCMONTOSA+ARCHITECTS

This luxury clubhouse is located on the west side of Zhuji city, next to the Wuxie River and with generous views to the Wufeng Mountain.  

The brief asked for a combination of public and private amenities in a building where the client could develop his business relationships in a calm and relaxed environment.

The design is conceived as a rethinking exercise of the Chinese traditional courtyard building called ‘Shiheyuan’.
We extract the traditional principles about organization, hierarchy and family structure and merge them with the modern requirements of a clubhouse in order to create a flexible, efficient and soul-inspiring space.

The site follows a clear north south axis orientation. The program has been split horizontally and vertically in four levels, concentrating the public functions  on the south side and basement level and pushing the private program to the north.

The basic layout is organized by a modular grid of longitudinal bands running from north to south where we concentrate the structure, communications and services  connecting the horizontal and vertical levels of the building.

 

The different activities are divided in independent buildings that fill the space creating a contrast of solids (the program) and voids  (the courtyards), with semi-open corridors making the transition between the different activities.

These courtyards allow to extend the program outwards and provide optimal natural lighting and ventilation.

The whole building is clad with a characteristic local marble stone to reinforce the notions of continuity and calmness throughout the different spaces. Doors, windows and stairs are made of oak wood.

Year
2014

Category
Residential

Status
Ongoing

Location
Zhuji, Zhejiang province, China

Land area
5,745.92 sqm

GFA
6,127 sqm

Firm Of The Record
Zhejiang Fancheng Architecture and Landscape Design Co., Ltd.

Architect in charge
Francesc Montosa

Team
Zhang Wenjie, Yao Yuanwei, He Linlin, Chen Yan, Qu Longfan

Client 
Private


This luxury clubhouse is located on the west side of Zhuji city, next to the Wuxie River and with generous views to the Wufeng Mountain.  

The brief asked for a combination of public and private amenities in a building where the client could develop his business relationships in a calm and relaxed environment.

The design is conceived as a rethinking exercise of the Chinese traditional courtyard building called ‘Shiheyuan’.
We extract the traditional principles about organization, hierarchy and family structure and merge them with the modern requirements of a clubhouse in order to create a flexible, efficient and soul-inspiring space.

The site follows a clear north south axis orientation. The program has been split horizontally and vertically in four levels, concentrating the public functions  on the south side and basement level and pushing the private program to the north.

The basic layout is organized by a modular grid of longitudinal bands running from north to south where we concentrate the structure, communications and services  connecting the horizontal and vertical levels of the building.

The different activities are divided in independent buildings that fill the space creating a contrast of solids (the program) and voids (the courtyards), with semi-open corridors making the transition between the different activities.

These courtyards allow to extend the program outwards and provide optimal natural lighting and ventilation.

The whole building is clad with a characteristic local marble stone to reinforce the notions of continuity and calmness throughout the different spaces. Doors, windows and stairs are made of oak wood.

Year
2014

Category
Residential

Status
Ongoing

Location
Zhuji, Zhejiang province, China

Land area
5,745.92 sqm

GFA
6,127 sqm

Firm Of The Record
Zhejiang Fancheng Architecture and Landscape Design Co., Ltd.

Architect in charge
Francesc Montosa

Team
Zhang Wenjie, Yao Yuanwei, He Linlin, Chen Yan, Qu Longfan

Client
Private