FRANCESCMONTOSA+ARCHITECTS

The project is located on the west area of the city of Wuhan, in Hubei province, one of the fastest growing metropolis in central China.

The program consists of a business park  understood as an autonomous village, seamless integrating office space, communal amenities and a public park distributed along a 22.2 Ha peninsula with views to the Jinyinhu Wetland Park.

Our vision was to create a series of blocks connected by a unifying landscape rather than concentrate all the program within a compact building.

Each unit consist of a cluster of pavilions with different sizes and heights grouped around an inner courtyard, creating a variety of office spaces that balance the public and private domain.

The sequence of distribution follows a pattern to capture the best views, lighting levels and dominant winds, respecting the existing vegetation and creating a dialogue between the rest of the pavilions.

The pavilions have a rectangular floor plan based on a modular grid, creating flexible space able to accommodate different user needs and retain a sense of formal simplicity.

The facade materiality remarks the horizontality of the water and the landscape, creating uninterrupted views towards the lake, with operable windows for natural ventilation and white aluminum bands providing privacy and solar control.

The landscape design has been kept to a minimal intervention that maximises the nature features. All units are linked by a ring road that penetrates them at underground level parking, freeing the landscape views from vehicles.

Year
2013

Category
Office

Status
Discontinued

Location
Wuhan, Hubei province, China

Land area
222,433 sqm

GFA
66,730 sqm

Firm of the record
Zhejiang Fancheng Architecture and Landscape Design Co., Ltd.

Architect in charge
Francesc Montosa

Design team
Zhang Wenjie, Shuang Zhouming, Wang Sengkang, Hu Zhipan, Qu Longfan

Client
Xiangsheng Group

The project is located on the west area of the city of Wuhan, in Hubei province, one of the fastest growing metropolis in central China.

The program consists of a business park  understood as an autonomous village, seamless integrating office space, communal amenities and a public park distributed along a 22.2 Ha peninsula with views to the Jinyinhu Wetland Park.

Our vision was to create a series of blocks connected by a unifying landscape rather than concentrate all the program within a compact building.

Each unit consist of a cluster of pavilions with different sizes and heights grouped around an inner courtyard, creating a variety of office spaces that balance the public and private domain.

The sequence of distribution follows a pattern to capture the best views, lighting levels and dominant winds, respecting the existing vegetation and creating a dialogue between the rest of the pavilions.
The pavilions have a rectangular floor plan based on a modular grid, creating flexible space able to accommodate different user needs and retain a sense of formal simplicity.

The facade materiality remarks the horizontality of the water and the landscape, creating uninterrupted views towards the lake, with operable windows for natural ventilation and white aluminum bands providing privacy and solar control.

The landscape design has been kept to a minimal intervention that maximises the nature features. All units are linked by a ring road that penetrates them at underground level parking, freeing the landscape views from vehicles.

Year
2013

Category
Pavilion

Status
Discontinued

Location
Wuhan, Hubei province, China

Land area
222,433 sqm

GFA
66,730 sqm

Firm of the record
Zhejiang Fancheng Architecture and Landscape Design Co., Ltd.

Architect in charge
Francesc Montosa

Design team
Zhang Wenjie, Shuang Zhouming, Wang Sengkang, Hu Zhipan, Qu Longfan

Client
Xiangsheng Group