FRANCESCMONTOSA+ARCHITECTS

The city of Wuhu, in Anhui province, features a rich system of natural water resources that create a city park system.
 
The project’s site, with an area of 11,3Ha,  is located at the heart of the city and it has been conceived as the centrepiece of a neighbourhood redevelopment that connects the city with the park system.

The biggest mixed used development in Wuhu at the time, the program included a hotel tower, a shorter apartments tower, a shopping mall and smaller scale retail pavilions distributed along the green corridor.

The scheme focuses in two vital aspects: the connectivity with the city and the identification and recreation of a local atmosphere.
The design begins with a reinterpretation on the ancient Chinese canal town patterns with a grid of narrow canals, creating  an attractive and rich variety of outdoor spaces and architectural scenarios.

We avoid the generic monolithic commercial centre in favour of a more local business model compatible with the concept of slow life, bringing together entertainment, leisure and sports activities for different ages and classes of people.

Water symbolises wealth in Chinese culture and is often incorporated in traditional Chinese landscaping to pursue a better environment and establish a walkable environment.

Year
2012

Category
Mixed-use

Status
Discontinued

Location
Wuhu, Anhui province, China

Land area
113,106 sqm

GFA
356,478 sqm 

Firm of the record
Shanghai Tongda Architecture & Planning Design Institute

Architect in charge
Francesc Montosa

Design team
Zhang Wenjie, Shuang Zhouming, Wang Sengkang, Hu Zhipan


The city of Wuhu, in Anhui province, features a rich system of natural water resources that create a city park system.
 
The project’s site, with an area of 11,3Ha,  is located at the heart of the city and it has been conceived as the centrepiece of a neighbourhood redevelopment that connects the city with the park system.

The biggest mixed used development in Wuhu at the time, the program included a hotel tower, a shorter apartments tower, a shopping mall and smaller scale retail pavilions distributed along the green corridor.

The scheme focuses in two vital aspects: the connectivity with the city and the identification and recreation of a local atmosphere.
The design begins with a reinterpretation on the ancient Chinese canal town patterns with a grid of narrow canals, creating  an attractive and rich variety of outdoor spaces and architectural scenarios.

We avoid the generic monolithic commercial centre in favour of a more local business model compatible with the concept of slow life, bringing together entertainment, leisure and sports activities for different ages and classes of people.

Water symbolises wealth in Chinese culture and is often incorporated in traditional Chinese landscaping to pursue a better environment and establish a walkable environment.

Year
2012

Category
Mixed-use

Status
Discontinued

Location
Wuhu, Anhui province, China

Land area
113,106 sqm

GFA
356,478 sqm 

Firm of the record
Shanghai Tongda Architecture & Planning Design Institute

Architect in charge
Francesc Montosa

Design team
Zhang Wenjie, Shuang Zhouming, Wang Sengkang, Hu Zhipan